С 97 гласа за“, 46 против“ и 5  въздържал се“

...
С 97 гласа за“, 46 против“ и 5  въздържал се“
Коментари Харесай

Окончателно: Депутатите гласуваха доброволен финансов принос от 60 000 евро за Украйна

С 97 гласа „ за “, 46 „ срещу “ и 5  „ въздържал се “ Народното събрание утвърди на второ четене законопроект за одобрение на съглашението за присъединяване на Република България в Програмата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за Украйна с непринуден финансов принос в размер 60 000 евро (117 350 лева). Споразумението е подписано посредством замяна на писма от 17 и 21 август 2023 година
Финансирането на вноската от 60 000 евро се обезпечава за сметка на одобрените целеви настоящи и финансови прехвърляния за публична помощ за развиване и филантропична помощ по бюджета на Министерството на външните работи за 2023 година
Програмата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за Украйна е публично оповестена по време на годишната министерска среща на Организацията, извършена на 7 и 8 юни 2023 година в Париж, като задачата е  да подкрепи напъните на страната в процеса на промени по пътя ѝ към участие в Европейски Съюз и Организацията за икономическо сътрудничество и раз, се показва в отчета на парламентарната комисия по външна политика. 
Програмата надгражда и доразвива Плана за деяние на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за Украйна, който се ползва от 2015 година Периодът на осъществяване на Програмата е четири години. Дейностите и ограниченията, заложени в  нея,  са на обща стойност 16,5 млн. евро за целия четиригодишен интервал. Предвижда се финансирането  да бъде напълно с доброволни вноски от страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, претенденти за участие и сътрудници, които имат предпочитание да я поддържат.
Включването на България към Програмата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за Украйна посредством даване на непринуден финансов принос ще бъде в допълнение удостоверение на твърдия ангажимент на страната ни към подкрепяне възобновяване и икономическото развиване на Украйна, се споделя още в отчета на външната комисия..
От „ Възраждане “ се оповестиха срещу ратификацията на документа. По думите на Ангел Георгиев концепцията на ръководещата сглобка е да се дарят малко повече от  117 хиляди лева още веднъж на Украйна.  В същото време той напомни, че при гласуването на държавния бюджет за тази година не е било признато предлагането на „ Възраждане “ за 20 хиляди лева за Културно-информационния ни център в Босилеград.
„ Когато става въпрос за Украйна, в пъти по-голяма сума просто се подарява, с цел да има някакво „ евроатлантическо подмазване на България към сътрудниците “, разяснява Георгиев. Според него тези пари биха могли да се похарчат за нещо доста по-разумно и да имат добавена стойност. Крайно време е да спрат всевъзможни дарове за Украйна под каквато и да е форма, считат от „ Възраждане “.
Не става въпрос за евроатлантизъм, а за избор сред пари за българите отвън границите на страната ни или да изпратим пари в Украйна, разяснява ръководителят на ПГ на „ ИТН “ (ИТН) Тошко Йорданов. От парламентарната група оповестиха, че ще се въздържат при гласуването.
Парламентът утвърди на второ гласоподаване и законопроект за одобрение на съглашението за основаване на интернационална Фондация „ Европейски съюз - Латинска Америка и Карибите “. Фондацията е интернационална организация с междуправителствен темперамент според интернационалното право, показват от комисията по външна политика. Споразумението основава условия за активизиране на връзките на България с страните от Латинска Америка и съдържа значими детайли, допринасящи за реализиране на задачите на външната активност на Европейски Съюз.
На две четения в едно съвещание Народно събрание ратифицира и съглашението сред държавното управление на Република България и Организацията на обединените народи за обучение, просвета и просвета (ЮНЕСКО) по отношение на възобновяване определянето на Регионалния център за запазване на нематериалното културно завещание в Югоизточна Европа ) като център от категория 2 под егидата на ЮНЕСКО в София.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР